Momsterjul låge 21: Julen med små børn

Kæreste læser,

Momster har sin helt egen julekalender – Momsterjul. Du finder ikke præmier bag lågerne, men et væld af stemning, næstekærlighed, traditioner og kreativitet. Alt det, julen egentlig handler om. Hver dag åbnes en ny låge, og i dag er det endelig blevet min tur, hvor jeg vil fortælle om mine tanker omkring julen med små børn.

Børnenes fest og nye traditioner

For mig er December en magisk måned, og jeg elsker alt ved julen, altså måske lige med undtagelse af sjap, regn og tågen, der efterhånden oftest præger vores lille hjørne af Danmark.

Jeg glæder mig til at der skal flytte en nisse ind, jeg glæder mig til at vi skal stille risengrød op på loftet, jeg glæder mig til de mange juledekorationer som Nohr skal lave, og jeg glæder mig så meget til at skabe en masse minder, og nye traditioner sammen med Nohr.

Alle børn fortjener en magisk jul

Vores første juletradition blev faktisk skabt efter et opslag på Instagram omkring Ønsketræer – Ønsketræet er et træ, hvor børn der er placeret udenfor hjemmet, eller der af andre grunde ikke har muligheden for at holde jul, kan skrive deres juleønsker på et hjerte, og hænge det på træet.

Julen er børnenes fest, og tanken om, hvor trist det er for dem, der ikke har en familie, på samme måde som Nohr har det, gør ondt langt ind i mit hjerte. Så den første Lørdag i December står på besøg ved Ønsketræet, køb af gaver til børnene og hygge med Nohr, der selvfølgelig skal være med til at udvælge gaverne til de andre børn.

Ikke kun fordi jeg gerne vil glæde og hjælpe andre børn, der ikke er ligeså priviligeret som vi er, men også fordi det for mig, er vigtigt at Nohr lærer glæden ved at give, om medmenneskelighed og at kunne være noget for andre, uden at få noget retur.

Den anden weekend i december mødes vi alle hos min far og hans kone, hvor julemanden kommer på besøg, vi spiller spil og klippe-klistre. Jeg elsker at se Nohr med sin Morfar, og selvom det er en lang tur, og en lang weekend, så er det skønt at se dem lære hinanden at kende.

         

Samtidig er det blevet en fast tradition, at vi en søndag i December tager til Reepark, sammen med alle vores venner – Børnene hygger, leger og ser på dyr, vi får gået nogle gode ture og de små får sig en god lur inden vi sammen spiser middagsmad.

     

Det med at skabe nye traditioner, er faktisk kommet ret let til os – måske også fordi jeg er sådan en sucker for at skabe minder, og kan gemme ALT  hvad Nohr har rørt (Jah i know, på et eller andet tidspunkt må jeg jo stoppe)….

Julen med små børn – Juleaftensdag

Selvom det i virkeligheden er Nohrs anden jul, så føles det altså lidt som om at det er hans første – Det er i hvert fald første år, hvor han kan være med, og jeg glæder mig som et lille barn. Men når der pludselig er en lille trold med i julefestlighederne, så er det klart at nogle at vores traditioner skal ændres lidt, så Nohr får den bedste juledag – og aften, og måske kan vores tanker om julen med en lille dreng, også være til inspiration for jer, det håber jeg.

Jeg tror generelt, at det handler om at sætte forventninger ned, og selvom jeg har VILDT svært ved det, og bare gerne vil have at Nohr får den bedste dag, så ved jeg også, at jeg nok er nødt til at have en ordentlig stak “pyt-kort” klar i ærmet.

Ro, gaver og middagslur

For at få den bedst mulige juleaftensdag, tager vi allerede ud til min mor d. 23. december, så vi kan få en rolig dag og morgen d. 24. december, med plads til at putte lidt længere i sengen, se julefilm og hygge.

Planen er også, at Nohr allerede om formiddagen får gaven fra os af, så han kan nå at hygge med hans gave inden den står på gåtur og middagslur. Og lige præcis i forhold til gaverne, har vi valgt at de skal fordeles lidt ud over hele dagen, så han kan have overskud til at åbne gaverne og lege lidt med dem, og ikke bare drukne i den kæmpe mængde gaver, som allerede ligger klar til ham.

På den måde kan han få så meget ud af julegaverne som muligt, og samtidig kan min mor og mormor se ham åbne dem, uden at være træt og ked af det. Selvom vi vil forsøge at tage det hele med ro, så vil det helt sikkert blive en dag med mange indtryk, så håbet er, at vi går en lang tur med Nohr om eftermiddagen, og at han kan få lidt ro (og evt. en lur) inden vi danser om juletræet – det gør vi nemlig om eftermiddagen i år, så Nohr kan nå at være med.

Juletræet med sin pynt

Jeg er helt sikker på, at Nohr vil have en fest med sangen, dansen og stemningen, så derfor skal han selvfølgelig være med – og så må vi se hvor mange sange det bliver til, det tager vi i hans tempo og efter hans humør, faktisk er jeg spændt på om han overhovedet kan lade det træ være i løbet af dagen, men det må vi tage som det kommer. Når der er danset om juletræet, skal der hygges med de sidste gaver, inden vi alle spiser en lidt tidligere julemiddag kl. 18, så Nohr kan nå at være med.

Efter aftensmaden vil Nohr komme i nattøjet, hygget lidt om som vi plejer, og blive puttet. Herefter er det planen, at de voksne skal hygge med de sidste gaver, kaffe og spil. Jeg er helt afklaret med, at juleaftensdag er Nohrs dag, og derfor passer det mig også rigtig godt, at aftenen er for de voksne, hvor vi har tid til at snakke og være sammen.

Og så er det vist på tide at løfte sløret for Nohrs juletøj – Er det ikke bare yndigt? Jeg er helt oppe at køre over det altså;

Skjorte-bodyen er fra Hust&Claire – Den er så lækker blød og vil ikke genere Nohr, hvilket har betydet meget for mig. Den og den fine butterfly (fra Nameit) er købt hos Ønskebørn. 

De smukke bukser har jeg haft et crush på i evigheder. De er fra Müsli by Green Cotton og fås hos OrganicFootsteps.

Nohrs flotte nissehue er fra Mini Q Ture og fås hos NewKids.dk. 

De flotte laksko er selvfølgelig fra Pompom, og blev faktisk købt på deres lagersalg for et år siden – Ret godt timet ikk 😉

Tid til leg, tøffetid og nattøj

Allerede da vi fik Nohr, meldte vi ud, at vi gerne ville holde helt fri juledag – Der skal være plads til at gå rundt i nattøj, og på sigt skal Nohr have lov til at nyde sine julegaver, lege med dem og have tid med os.

Mangler du ideer til hyggelige, hjemmelavede gaver, som du let kan lave med dine børn? Så læs mit indlæg “10 ideer til hyggelige, hjemmelavede julegaver for alle aldre” lige her. 

Har i gjort jer nogle tanker om hvordan jeres jul med små børn skal forløbe? Del endelig tips, ideer og erfaringer i kommentaren 🙂

Du og dine nærmeste ønskes den bedste jul <3